Pizzadeg
- 25 g jäst
- 2,5 dl ljummet vatten (37 grader)
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 3 msk olja
- 1. Mät upp vatten i en bunke, smula i jästen och rör om tills jästen har löst upp sig.
- 2. Häll i salt och börja sedan i omgångar ha i mjöl i jästvattenblandningen.
- 3. Knåda till en fin degbulle.
- 4. Lägg degen i bunken och häll över oljan. Oljan motverkar att det bildas en skorpa på degen och ger även smak om man använder exempelvis olivolja.
- 5. Låt degen jäsa ca 45 minuter.
- 6. Knåda in oljan i degen, dela den i bitar och kavla ut till önskad storlek på pizzorna. Ha mjöl på bordet så att degen inte fastnar alternativt kavla ut degen direkt på bakplåtspapper.
Tomatsås
Här får man använda det man tycker är lättast och godast. Tomatsåsen kan även användas till andra rätter och kan kryddas på olika sätt, till exempel med timjan eller chili.
- 4 stora tomater eller 400 g konserverade tomater
- 1 stor gul eller röd lök (det man föredrar)
- 2 vitlöksklyftor
- Oregano
- Basilika
- Salt + Peppar
- Olja
- 1. Hacka löken och bita tomaterna.
- 2. Värm upp olja i en kastrull och pressa i vitlök.
- 3. Lägg sedan i löken och fräs.
- 4. Häll sedan i tomaterna och koka upp.
- 5. Krydda tomatsåsen.
- 6. Mixa sedan såsen tills den blir slät.
När allt är förberett är det dags att leka pizzabagare! Kavla ut pizzorna, bre ut tomatsåsen och lägg på riven ost. Vilken ost man tar är upp till var och en men om man vill känna att man är i Italien föreslår jag mozzarella. Sedan är det bara att lägga på de saker man vill ha på pizzan och sätta in den i ugnen och grädda på 200 grader i cirka 15 minuter beroende på pizzans storlek.
Vitkålssallad
- Riven vitkål
- Olja
- Vinäger
- Salt + Peppar
OBS!Om man vill ha vitkålssallad som tillbehör bör man ha tänkt på det ett par dagar innan för att vitkålen ska få tid att gotta till sig i oljan och vinägern.
Foto: Hanna Svensson
Påläggen och tillbehören är upp till dig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar