torsdag 4 mars 2010

Torsdag = JordÄRTskockssoppa och pannkaka


Den klassiska ärtsoppan får denna vecka vila och har bytts ut mot en krämig jordärtskockssoppa. Jordärtskocka passar mycket bra till skaldjur så nästa gång du gör skaldjurssoppa kan du med fördel ha i lite jordärstkocka.




Jordärtskockssoppa

2 port


  • 200 g Jordärtskocka
  • 50 g Schalottenlök
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 klyfta Vitlök (kan uteslutas)
  • Ett par kvistar timjan (färsk)
  • Smör

  1. 1. Skala jordärtskockan och skär den i kuber.
  2. 2. Skala schalottenlöken och finhacka den.
  3. 3. Fräs schalottenlöken och vitlöken i lite smör, gör detta i en kastrull (använd inte för mycket fett för det gör att soppan skär sig).
  4. 4. Lägg i jordärtskockan och hela kvistar av timjan i kastrullen och häll på matlagningsgrädde och koka tills jordärtskockan är mjuk (samma konsistens som potatis).
  5. 5. Lägg några fina jordärtskockskuber åt sidan och ta bort timjankvistarna . Mixa sedan resten till en slät soppa.
  6. 6. Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp, spä ut soppan med buljong till önskad tjocklek.
  7. 7. Smält smör i en panna och stek de jordärtskockskuber du lagg åt sidan tillsammans med några blad timjan.
  8. 8. Placera jordärtskockskuberna i botten på en djup tallrik.
  9. 9. Skumma upp soppan med en mixerstav och häll sedan upp över jordärtskockskuberna i tallriken.


Avnjut soppan med en god brödbit till!

Man kan även utesluta kuberna av jordärtskocka i botten av tallriken och ersätta med skaldjur.



Pannkaka

2 port


  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • smör/margarin (till stekning)

  1. 1. Mät upp mjöl, salt och mjölk i en bunke och vispa till en jämn smet.
  2. 2. Knäck ner äggen i smeten och vispa ut dessa.
  3. 3. Hetta upp en panna och smält smör.
  4. 4. Häll ut ett tunt lager smet i pannan, när smeten har stelnat är det dags att vända.

Servera pannkakorna med valfritt tillbehör, exempelvis sylt, bär, eller grädde. Pannkakorna kan även göras mer matiga om man fyller dem med keso och skinka eller svampstuvning till exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar