söndag 7 mars 2010

Varm rotfruktssallad med gremolata


Detta är en god rätt som kan varieras på många sätt. Kan ätas som den är eller som tillbehör till kött. Lite skalande och skärande är det annars tillagar rätten nästan sig själv.


  • 1,5 dl Bulgur
  • 1 Morot
  • 1 Palsternacka
  • 1/5 Rotselleri
  • 1 Rödbeta
  • Fetaost
  • Russin
  • Olivolja
  • Timjan (färsk)
  • Persilja (färsk)
  • Vitlök
  • Citronzest
  • Salt och Peppar
  1. 1. Skala alla rotsaker och dela i bitar.
  2. 2. Lägg rotsakerna i en form och ringla över lite olivolja och salta och peppra, blanda om. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
  3. 3. Koka bulgur.
  4. 4. Hacka persilja och blanda med olivolja citronzest och pressad vitlök till en dressing, smaka av med salt och peppar. Denna typ av dressing kallas Gremolata.
  5. 5. När rotsakerna är klara blandar du rotsakerna med bulgur, repad timjan (bara bladen), russin och fetaost i bitar.
  6. 6. Servera den varma rotsaksalladen med gremolatan.

Tips!

Det går även att variera basen i salladen till exempel kan du ta couscous, matvete, quinoa eller dinkel istället för bulgur. Du kan även byta ut russin mot exempelvis nötter eller solroskärnor. Val av dressing går naturligtvis även att variera. Om du vill göra denna måltid glutenfri använder du quinoa eller ris, byt även ut fetaosten mot tofu om du vill ha den fri från mjölkprotein.

5 kommentarer:

  1. Det kan du komma hem till mig och göra, jag har de flesta ingredienser.

    SvaraRadera
  2. Zest är skalet, endast det som har färg (inte det vita).

    SvaraRadera
  3. Välkommen hem snart igen!y.s

    SvaraRadera
  4. Kommer det ett våffelrecept snart?y.s

    SvaraRadera