onsdag 3 mars 2010

Gästspel - Svamprisotto

Detta är ett underbart recept som ni måste prova! Jag har fått detta recept av min allra käraste David!
Receptet är på svamprisotto men svampen går även att byta mot något annat, till exempel sparris eller pumpa. Det går också bra att utesluta svamp eller annan smaksättning och äta risotton "naturell". Risotto är en utmärkt egenrätt men går även att ha som tillbehör.

Texten som följer är skriven av David Haendler.


Svamprisotto - 4 portioner

  • 1 msk olivolja
  • ca 1 dl finhackad schalottenlök
  • 2 dl risotto ris (aborio)
  • 1-2 dl vitt torrt vin (alt. dry vermouth)
  • 0.5 l hönsfond
  • 2-3 dl skuren svamp (ex champinjoner, kantareller eller carl-johan. helst färsk)
  • ca 50+10 g Smör (riktigt smör. inte margarin)
  • 0.5 -1 dl riven parmesanost
  • timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • citronsaft
  1. 1. Fräs löken i olivoljan tills den är glansig, tillsätt sedan riset att fräsa. Riset ska bli glansigt och genomskinligt. (En liten vit kärna går bra)
  2. 2. Tillsätt vinet och låt koka bort, sedan börjar du att tillsätta fonden lite i taget. Låt fonden koka bort emellan gångerna. Koka utan lock och var noga med att röra ofta så att det inte fastnar i botten (Hela tiden i början).
  3. 3. Samtidigt som riset kokar, stek svampen i ca 10 g smör. Svampen ska få fin guldig färg. Krydda med salt, vitpeppar och lite försiktigt med timjan. Tillsätt en skvätt citronsaft.
  4. 4. När riset är tillräckligt mjukt så blandar du ner svampen i riset, tillsätter smör i omgångar och avslutar med parmesan ost.

Tips! Om du använder förvälld svamp, stek ur vattnet ordentligt! Om du använder torkad svamp så kan du blöta upp den i vatten innan. Det vattnet fungerar också bra att smaksätta risotton med tillsammans med hönsfonden. Om risotton blir för stabbig, tillsätt då lite mer vatten. Risotto ska ha en krämig konsistens.

Fumées blanches är ett vin som fungerar bra till den mesta matlagning där vin behövs. Även till denna risotto.

Att dricka till skulle jag rekommendera vatten, som är en utmärkt måltidsdryck. Ett tips är att blanda hälften Loka med lika mycket vanligt kranvatten för att få ett bra vatten som passar att dricka till mat eller vin. I Vinväg så skulle jag föreslå ett lättare rödvin med rätt hög syra för att möta upp fetman i maten, alternativt ett kraftigt vitt vin, möjligtvis en Sydafrikansk ekad Chardonnay för att möta sältan.

Sen beror det ju också på om du har något mer till.

Lycka till!

3 kommentarer:

  1. Hihi! Gott! Det är så kul språk i den här bloggen=)

    Nördigt och poetiskt.

    SvaraRadera
  2. Det var roligt att karaktären kommer fram i texten!

    SvaraRadera
  3. Vad trevligt med gästbloggare!y.s

    SvaraRadera