Så var det dags för årets semelbakning... Det bästa med att baka vetedeg är nog ändå att få smula den härliga färska jästen. Jag vet inte varför jag tycker att det är så roligt men det tycker jag!! Den faller isär på ett sådant intressant sätt.
Här är det recept som jag använder:
Blir ca 16 bullar
- 75 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- drygt 1 krm salt
- 1 tsk kardemumma
- 1/2 dl socker
- 7,5 dl vetemjöl
- 1 ägg (till pensling)
- Grädde (fyllning)
- Mandelmassa (fyllning)
- Man smälter smöret och häller på mjölken, den brukar då få lagom temperatur vilket är 37 grader om inte får man värma upp blandningen något eller kyla ner den.
- Sedan är det dags för favoritmomentet nämligen att smula jästen. Rör runt så att jästen löser upp sig i smör-mjölkblandningnen.
- Häll i salt, socker, kardemumma och rör om.
- Tillsätt mjölet och knåda till armarna domnat...då brukar man ha en fin deg.
- Låt degen jäsa i sin bunke i ca 40 minuter. Sätt även på ugnen vid detta tillfälle på 225 grader.
- Rulla nu bullar, så stora eller små du vill, och lägg dem på en plåt. Låt dem jäsa i ytterligare ca 30 minuter.
- Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Vispa grädde och mosa mandelmassa (eller gör i ordning den fyllning du vill ha)
- Ta ut bullarna ur ugnen och låt dem svalna.
- Montera bullarna och ät med till exempel varm mjölk eller annat önskvärt tillbehör.
När man ska jäsa degen kan man ställa bunken över en kastrull med varmt vatten alternativt ställa bunken på spisen så att utblåset från ugnen blåser under bakduken.
Variationen på fyllning i semlor är oändlig och det är bara fantasin som sätter gränser så prova gärna nya påfund när du bakar. Ett förslag kan vara kanelsemlor med äppelmos och vaniljkräm.
Huvudsaken är att man har roligt och att det blir gott!
Personligen tycker jag att det är enormt trevligt med sällskap i köket!
Den med mjölk är min!y.s
SvaraRaderasnott från tasteline? ;) supergott recept indeed :D
SvaraRaderaTasteline? Nej det där receptet har jag använt jättelänge från början antagligen från "Vår kokbok" eller på sidan av mjölpaketet. Det kan hända att receptet även finns på tasteline, det är trots allt ett vanligt recept :) Fungerar till vetelängder och andra bullar också.
SvaraRadera