torsdag 18 februari 2010

Hyllning till gröten!


Gröt är en universalmåltid som passar sig nästan jämt. Det är en kanonfrukost, perfekt start på dagen! Gröten passar även utmärkt som lunch till exempel för den ”som inte har tid” för gröt är snabblagat. Om man har ätit en större lunch är gröten också ypperlig som kvällsmål. Varför är det då så många som ogillar gröt? De svar jag har fått tyder på att det är konsistensen som inte är aptitlig. Konsistensen är en nyckelfaktor när det kommer till gröt för även de som gillar gröt har ofta en bestämd uppfattning av hur gröten ska tillagas och vilken konsistens resultatet ska ha. Enligt det jag har uppfattat så får gröten enligt många inte vara ”för grötig”?! En ogrötig gröt alltså? Så för den som inte gillar gröt handlar det kanske bara om att lyckas hitta den rätta konsistensen på sin gröt. En annan intressant iakttagelse är att flera tycker om risgrynsgröt men inte någon annan grötsort… Det fick mig att fundera över de olika tillagningssätten för gröt. Risgrynsgröt kokas som bekant med mjölk och kanelstång som grund och kan senare smaksättas med diverse kryddor, sylt eller traditionsenlig klick smör. Det kanske är tillagningen det hela hänger på? Det är möjligtvis inte lika vanligt att krydda upp andra grötsorter på samma sätt som med risgrynsgröten? De grötdiskussioner jag haft de senaste dagarna har ofta hamnat på en vild debatt om havregrynsgröten. Denna havregrynsgröt är en het debattfråga! Här kunde jag återknyta sambandet mellan tillagningsmetod och gillande av gröt. Det hettade nämligen till när man började diskutera om havregrynen skulle kokas i vatten eller mjölk. Där har vi det! För det visade sig nämligen vara så att personer som inte tyckt om gröt innan och sedan provat havregrynsgröt kokad i mjölk tyckte att det var gott! Jag själv tycker om gröt i de flesta former och det gör mig inte så mycket om gröten är rinnig, stabbig eller grötig. Men det har alltså stor betydelse för de flesta andra så mitt råd till er grötskeptiker är att koka alla sorters gröt som risgrynsgröt. Jag tror också att tillbehören kan ha stor betydelse så prova olika alternativ för gröt är fantastiskt! Ha socker och kanel, blåbär, skivad banan, rivet äpple, sylt, mos, mjölk eller varför inte några russin på den ljuvliga gröten.

Denna oerhört tacksamma gröt som man kan variera på så oändligt många sätt är maträtt värd att satsa på!

Gröten håller oss mätta!

5 kommentarer:

  1. Kul med gröthyllning!

    Har du testat bovetegröt?

    Ingefära och kardemumma kan manockså ha i havregrynsgröten.

    Havregrynsgröt blir väldigt god om den är kokad på en blandning av vatten och havremjölk!

    SvaraRadera
  2. Ät mer gröt! stod det på T-shirtar när jag var i din ålder. Kanske är det dags för grötens renässans. Jag håller fullständigt med det som står i texten. Och glöm inte rågflingegröt med lingon och mjölk...det är sagolikt. y.s

    SvaraRadera
  3. Kan du svara på varför mannagrunsgröten på fritids inte var något vidare god?

    SvaraRadera
  4. Låter som någon e lite het på gröten :P
    (Jag tycker personligen inte om gröt i någon form. varken fast, flytande, mjölkig eller vattning. det jag på senare tid lyckats få ner är ris á lá malta. beror förmodligen på grädden)

    SvaraRadera
  5. GRÖT är det GODASTE! Jag skulle kunna leva på gröt! Kul att du "hyllar" gröten!

    SvaraRadera