![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_ev9wAmBOPdEvJ2Y0gzymAEIX0ClQsiNRkdKuVlPrhnuECTJrHRy8jE4ip-inMK_pR-W2f2JBbSQsN2WVOAI0XCTi9tIX4vdg-6IjZqepE2STOR_8JvojK5VduvSNITsAKhiA4GH70js/s200/2007-06-29-xl--persilja%5B1%5D.jpg)
Jag brukar så mina egna örter i omgångar så att jag alltid ska ha färska och friska örter till hands. En omgång på vårkanten som används under sommaren och sedan en gång i slutet av sommaren som används över vintern. Det som finns kvar av de örter jag redan har klipper jag ner och lägger i en låda i frysen för att inget ska gå till spillo. De frysta örterna är alltid bra att ha när de färska örterna ska växa till sig eller när man för tillfället av någon annan anledning inte har färska örter tillgängligt. Anledningen till att jag bara låter mina örter växa ungefär ett halvår är att de tillslut blir träiga av att man hela tiden plockar av bladen.
Örter är ypperligt att smaksätta alla möjliga anrättningar med så som dressingar, mat och dryck. Även mycket vackra att dekorera med, inte alltid nödvändigtvis på det man ska äta utan i en vas som ett friskt inslag på bordet.
En favorit är att ta ett knippe av någon god ört till exempel basilika och mixa den tillsammans med olja så har man en underbar illgrön olja som kan användas till det mesta i matväg. Oljor som denna, beroende på ört, är prima att piffa upp exempelvis fisk eller soppor. Det är bara att prova sig fram med örter oftast fungerar det alldeles utmärkt.
Använd hjärtat när ni lagar mat för som ni vet handlar det om kärlek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar