torsdag 25 februari 2010

Den snabba maten - Falafel

Falafel är både gott och går snabbt att laga. Det går även att krydda falafeln på olika sätt för att använda den till olika typer av rätter. Kan serveras med kokt bulgur eller couscous lika väl som till rostad potatis eller en sallad. Valmöjligheten är stor och tillbehören går att variera. Man tar helt enkelt det som passar för dagen.


Här följer mitt recept på falafel
Blir ca 20 falafelbollar


  • 240 g Kikärtor (en burk utan vätska)
  • 1 klyfta Vitlök (eller efter smak)

  • 50 g Persilja (ett knippe)

  • 1/2 dl Mjöl

  • Kryddor (Jag använder oftast chilipulver och svartpeppar)


  1. Häll av kikärtorna och skölj de med vatten.

  2. Häll sedan kikärtorna i en matberedare och lägg i persilja, kryddor och pressa i vitlök.

  3. Mixa tills det blivit en massa med småbitar i.

  4. Pudra mjöl över massan och rör runt med en sked. Mjölet hjälper till att hålla ihop falafeln. Mixa inte för då finns det risk att det blir degigt och då blir falafeln till gummibollar.

  5. Forma sedan kikärtsmassan till små bollar.

  6. Sedan är det dags att fritera alternativt steka falafeln. Om du inte har en fritös går det alldeles utmärkt att ta en liten kastrull och värma upp olja i denna, en centimeter olja i botten är tillräckligt.

  7. Lägg falafelbollarna på hushållspapper för att bli av med överflödig olja.

  8. Ta de tillbehör du vill ha och njut av god falafel.

Tips! Göra en stor satts med falafel att lägga i frysen till de dagar ”du inte har tid”, rulla bollar och frys in.

9 kommentarer:

  1. Jag ska hålla mig hemma nästa gång anrättningen serveras..!y.s

    SvaraRadera
  2. Jag brukar också ha spiskummin i =)

    SvaraRadera
  3. Jag har fortfarande inte hittat någon falafel som slagit din! :D

    SvaraRadera
  4. Tack för den fina komplimangen Nithy Night!

    Det är gott att ha spiskummin i (använde det ofta förut), man får ta det man känner för :)

    SvaraRadera
  5. Åh vilket bra inlägg! har letat efter ett sånt här recept ^^ super!

    SvaraRadera
  6. Vilka mjöler har du testat?

    SvaraRadera
  7. TACK Hanna! detta ska provas :D

    SvaraRadera
  8. Lycka till Stina och Clair!

    TE, jag brukar använda vetemjöl.

    SvaraRadera
  9. Jag vill bara påpeka ännu en gång att när man mixar falafeln ska det bli som små smulor, mixa inte med en mixerstav utan i en matberedare! Om du använder en mixerstav blir kikärtsmixen slät och kompakt vilket ger resultatet av sega falafelbollar. Hoppas att det går bra för er!!

    SvaraRadera